湖南省长沙一中2020-2021学年高三第一学期第四次调研考试英语试题

中小学全科学习资料下载 立即领取
湖南省长沙一中2020-2021学年高三第一学期第四次调研考试 英语试题 第一部分 听力(共两节, 满分30分) 做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 例:How much is the shirt? A.19.15 B.9.18 C.9.15 答案是C。 1. When does the conversation take place? A. At the beginning of a term. B At the end of a term. C. During a vacation. 2. Why can’t the man drive the woman tomorrow? A. His car is being fixed. B. He has a doctor’s appointment. C. He will be working in a shop. 3. What will the woman do? A. Charge her cell phone. B. Visit her mother. C. Make a call. 4 Who will throw a party for the woman next Sunday? A. The woman herself. B. The man. C. Nancy. 5. What does the woman mean? A. Her mother is a housewife. B. Only 10% of American mothers work. C. Most American mothers work. 第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22. 5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中 选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小 题5秒钟;听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段材料,回答6至7题 6. What are the speakers mainly talking about? A. A festival. B. A birthday party. C. A class reunion. 7. What does the woman decide to do? A. Stay with her family. B. Go to a party with the man. C. Go on vacation. 听下面一段材料,回答8至9题 8. How does the man feel? A. Confident. B. Nervous. C. Excited. 9. What does the man want to do next? A. Continue talking with the woman. B. Go to the bathroom. C. Drink some water. 听下面一段材料,回答10至12题 10. Why does the girl want to have a car? A. To travel with her friends. B. To show off. C. To be independent. 11. Where does the girl study? A. In a middle school. B. In a high school. C. In a university. 12. Why doesn’t the man buy his daughter a car now? A. He thinks his daughter is too young to drive. B. He wants his daughter to earn a car. C. He can’t afford another car. 听下面一段材料,回答13至16题 13. With whom does the woman travel? A. She is alone. B. Her family. C. Her business partner. 14. What do the speakers have in common? A. They both live in New York. B. They are both traveling on business. C. They have both stayed in the hotel before. 15. What is the man’s favorite part of the hotel? A. The service. B. The breakfast. C. The facilities. 16. What does the woman imply about the hotel? A. The prices are reasonable. B. It doesn’t seem like a nice hotel from the outside. C. The service didn’t use to be anything special. 听下面一段材料,回答17至20题 17. What is The Bookworm? A. A literary festival. B. A cafe. C. A bookstore. 18. Who is Peter Hessler? A. A photographer. B. A public speaker. C. A writer. 19. What was the speaker excited about? A. Seeing someone give a speech. B. Hearing a famous band play music. C. Finding his favorite magazine. 20. What was the speakers mistake? A. Mistaking the place. B. Mistaking the year. C. Mistaking the day. 第二部分 阅读 (共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 A DATE: March 11 TO: Sabrina Weissman FROM: Grace Montgarden CC: Marcus Stroud SUBJECT: Letter of Concern This memo(备忘录) serves as an official notice of concern as a result of your use of leave, and your unpunctuality(不守时) to work. Our records indicate that you have used an unusually large number of sick days over the past three months, using up your sick leave for the service year. You are now being docked pay(扣薪) for any sick leave reported. A breakdown of your leave usage during the past three months was as follows ● Sick or unscheduled(非计划中的) leave days 10 ●Scheduled leave days 5 In addition, during the past five months there were 8 days when you were more than 10 minutes late for work. As an accountant for the Reykjavik public Works Department, you are responsible for financial activities that are critical(关键的) to effective operation of the office. I must be able to rely on your regular attendance in order to make decisions regarding distribution of work assignments. You should pay attention to the following requirements ● Doctor’s note required for absences of 3 or more days ●Obtain reliable child care in preparation for upcoming student vacation days ●Required call to supervisor(主管) when expecting to be more than 10 minutes late to work You will be expected to stick to the above requirements. The above stated conditions and requirements-will be in effect for all future absences. Failure to obey the requirements will make you subject to(遭受) disciplinary action(纪律处分). Respectfully, Grace Montgarden Personnel Officer Reykjavik Public Works Department 1. How many days has Ms Weissman been late for work? A. 3 days. B. 5 days. C. 8 days. D. 10 days. 2. What must Ms Weissman do to obey the new rules? A. Bring doctor’s note for taking a day off. B. Sign in and out on her attendance records book. C. Make a required call to Grace Montgarden. D. Contact her manager if she is late for work over 10 minutes. 3. The word “breakdown” in Paragraph 1 is closest in meaning to “_____” A. failure B. analysis C. application D. damage 【答案】1. C 2. D 3. B 【解析】 【分析】这是一封应用文,文章是一封关切信函,对该员工使用病假天数的统计与迟到情况具体分析,也对他提出今后出勤方面需要注意的几点。 【1题详解】 细节理解题。根据句子“In addition, during the past five months there were 8 days when you were more than 10 minutes late for work.”(此外,近5个月里你有8天上班迟到时间超过10分钟)可知,C项正确。故选C。 【2题详解】 细节理解题。根据句子“Required call to supervisor(主管) when expecting to be more than 10 minutes late to work。You will be expected to stick to the above requirements.”(当上班迟到可能超过10分钟时,你需要打电话给主管。希望你能遵守以上的要求。)可知D项“Contact her manager if she is late for work over 10 minutes”(如果她上班迟到超过10分钟,要联系她的经理),选项中的“Contact her manager”与原文句中“Required call to supervisor”意思一致。故选D项。 3题详解】 词意猜测题。根据句子“A breakdown of your leave usage during the past three months was as follows ● Sick or unscheduled(非计划中的) leave days 10 ●Scheduled leave days 5 In addition, during the past five months there were 8 days when you were more than 10 minutes late for work.”(你近3个月的请假情况 breakdown如下:病假或非计划中的请假10天;计划中的请假5天。此外,近5个月里你有8天上班迟到时间超过10分钟)可知,句中的“as follows”后面的内容是她的具体请假情况的分析,由此推断,划线词breakdown意思为“分析”。故选B。 【点睛】词意猜测词,充分利用划线词所在上下文语境。下文内容经常为:同义解析、意思相反、或举例说明等。本文第三小题的下文属于具体的例子内容,根据该内容推理出其含义。 B Since 2016 , the Chinese government has taken measures to boost the country’s animation (动画) industry which has seen a rapid increase in productions and consumer demand. The introduction of the development plan for China’s animation industry in the 12th Five-Year Plan (2011-15) lifted the industry to the central strategic level from 2012. It has since seen about 30 percent annual growth and is worth 100 billion yuan ($14.05 billion) today. A series of animations have been created during this period with some excellent examples being the Pleasant Goat and Big Big Wolf, Boonie Bears, Kuiba and The Legend of Qin. However, the application of Hollywood and Japanese techniques and values to Chinese animation features has not only failed to increase box office returns but also compromised the Chinese characteristics. Luckily, China7s animation industry has learned a lesson from its failures and is trying to change its approach. Ne Zha, for example, has become the top-grossing film next only to Wolf Warrior 2. The reason why Ne Zha has been welcomed by Chinese audiences is that it has applied a range of traditional aesthetic elements, from Taoist, Peking Opera and Lunar New Year paintings to Chinese animation techniques. Actually, China’s animation movies are finding the right rhythm, achieving box office returns of about 60 billion yuan in the country. But despite Ne Zha breaking several box office records, China’s animation industry still faces many challenges. Ne Zha achieved almost unprecedented success because of the cooperation of more than 70 enterprises, indicating how decentralized (分散) China’s animation industry is. It also shows why the producers of The Monkey King: A Heroes Return and Big Fish& Begonia have not been able to make sequels (续集) of new animation films despite the relatively easy access to capital, and have sought foreign enterprises’ help to make new animation movies. There is still room for the Chinese animation industry to improve its filmmaking techniques and boost the country’s cultural industry including the animation industry and bring them to international level. 4. We can learn from the first paragraph that ________. A. the Chinese government has been taking action to improve the animation industry B. China’s animation industry hardly satisfies consumers’ expectations C. a series of excellent animations have been created from 2011 to 2015 D. China’s animation industry is growing over 30 percent annually 5. Which may lead to Ne Zha’s high box office? A. Application of Chinese animation features. B. Taking a new approach in view of the past failures. C. Application of Hollywood and Japanese techniques. D. Finding the right rhythm to achieve box office returns. 6. What’s the challenge that China’s animation industry is facing? A. The difficulty to access capital for the creation. B. The hard effort to seek foreign enterprises’ help. C. The situation of decentralized animation industry. D. The inability to make sequels for the previous ones. 7. What’s the authors attitude towards China’s animation industry? A. Positive. B. Indifferent. C. Neutral. D. Pessimistic. 【答案】4. A 5. A 6. C 7. A 【解析】 【分析】本文是一篇记叙文。文章主要叙述了中国动漫产业的发展情况。中国政府一直在采取行动来完善动漫产业,而中国动漫产业面临的挑战是“分散动漫产业的现状”。 【4题详解】 段落大意题。根据第一段中“Since 2016, the Chinese government has taken measures to boost the country’s animation (动画) industry which has seen a rapid increase in productions and consumer demand. The introduction of the development plan for China’s animation industry in the 12th Five-Year Plan (2011-15) lifted the industry to the central strategic level from 2012. It has since seen about 30 percent annual growth and is worth 100 billion yuan ( $ 14.05 billion) today.(自2016年以来,中国政府采取措施促进国内动漫产业的发展,动画制作和消费者需求迅速增长。中国“十二五”规划(2011- 2015年)出台了《中国动漫产业发展规划》,从2012年起将动漫产业提升到中央战略层面。自那以后,它的年增长率约为30%,目前的市值为1000亿元人民币(140.5亿美元))”可知,从第一段可以看出,中国政府一直在采取行动来完善动漫产业。故选A。 【5题详解】 细节理解题。根据第三段中“The reason why Ne Zha has been welcomed by Chinese audiences is that it has applied a range of traditional aesthetic elements, from Taoist, Peking Opera and Lunar New Year paintings to Chinese animation techniques.(《哪吒之魔童降世》之所以受到中国观众的欢迎,是因为它运用了一系列传统美学元素,从道教、京剧、年画到中国动画技术)”可知,“运用中国动画特色”使哪吒的票房如此之高。故选A。 【6题详解】 细节理解题。根据第四段中“But despite Ne Zha breaking several box office records, China’s animation industry still faces many challenges. Ne Zha achieved almost unprecedented success because of the cooperation of more than 70 enterprises, indicating how decentralized (分散) China’s animation industry is.(尽管《哪吒之魔童降世》打破了多项票房纪录,但中国动漫产业仍面临诸多挑战。在70多家企业的合作下,《哪吒之魔童降世》取得了前所未有的成功,说明中国动漫产业是多么的分散)”可知,中国动漫产业面临的挑战是“分散动漫产业的现状”。故选C。 【7题详解】 推理判断题。根据最后一段“There is still room for the Chinese animation industry to improve its filmmaking techniques and boost the country’s cultural industry including the animation industry and bring them to international level.(中国动画产业仍然有空间来提高其电影制作技术,促进国家的文化产业,包括动画产业,并使他们达到国际水平)”可知,作者对中国动漫产业的态度是“积极的”。故选A。 C How does running a marathon and burning over 1, 000 calories per hour without even getting off your sofa completely sound? That’s exactly what BionicGym, an advanced wearable neuro-stimulator (神经刺激器), claims to help you achieve. Let’s be honest, we’ve all seen similar devices in sci-fi movies or teleshopping advertisements before, but they’re really not that effective. However, BionicGym creator Dr Louis Crowe says this product is truly revolutionary. Crowe says he came up with the idea for this unique neuro-stimulator over 16 years ago, when he would get into the cold Atlantic ocean so he could observe the effects of shivering (颤栗). He discovered that as he got colder he didn’t shiver faster, but he shivered at the same rate. He also found that this natural way of burning calories allowed a person to burn a lot of calories without actually doing any exercise. Crowe did more research on how to use shivering as an effective training and weight-loss tool, and developed BionicGym. He’s teamed up with Dr Barry Broderick to bring it to market. To do so, they need some funding to redesign the device. Then it has to be approved by regulators. BionicGym may be ready for sale by November this year. But people seem so impressed by the abilities of BionicGym to give them a workout while resting on a sofa that they seem to have no problem parting with $ 300 for the chance to one day try it out. Crowe’s crowdfunding campaign had a goal of $ 20, 000, but with 11 days to go, it’s already passed the $ 287. 000 mark. In a promotional video, Crowe presents a graph showing that used at top levels. BionicGym can burn around 1, 100 calories per hour, and get your heart rate up to around 180 bpm-beats per minute. Crowe warns that using the device at top levels makes for a very tough workout, requiring previous training. Beginners or older people can use it at lower levels and make their way up to the tougher programs. 8. Why does the author mention the question in Paragraph 1 ? A. To express his doubts. B. To introduce the topic of the text. C. To describe the benefits of running. D. To compare different calorie-burning ideas. 9. Where does Crowe’s inspiration for BionicGym come from? A. A sci-fi movie. B. His imagination. C. A teleshopping ad. D. His own experience.
钻石免费 永久钻石免费

已有0人支付

网站作品版权归本站所有
学习资料下载大全_k12教育学习资料下载中心 » 湖南省长沙一中2020-2021学年高三第一学期第四次调研考试英语试题
中小学全科学习资料下载 立即领取

发表回复

提供更多最优质最全的资源集合

立即查看